Gratis offerte warmtepomp
Installatie van warmtepompen
en warmtepompboilers

Warmtepomp en centrale verwarming

Vandaag zijn er nog maar weinig woningen dat niet met centrale verwarming verwarmd worden. Het is dan ook een koud kunstje om de volledige centrale verwarming (CV) aan te sluiten op je nieuwe warmtepomp. Maar waar let je op?

Centrale verwarming

De centrale verwarming dat wij kennen bestaat al sinds 1716 en werd uitgevonden om de kassen van de Jardin des Plantes te Parijs te verwarmen. Veel is er sindsdien nog niet veranderd. Wel zijn de centrale verwarmingsinstallaties een pak zuiniger geworden. In een centraal opgestelde ketel wordt water opgewarmd en dan de woning doorgestuurd via leidingen. Op deze leidingen worden radiatoren aangesloten welke de warmte kunnen afgeven aan de ruimte waar ze opgesteld staan.

Warmteafgifte van de centrale verwarming: radiatoren of vloerverwarming

In eerste instantie had je enkel de keuze uit radiatoren en convectoren om de warmte aan de woning af te geven. Radiatoren nemen veel plaats in aan de muur en versmallen ook de doorgang of verhinderen het plaatsing van kasten of andere meubels. Tegenwoordig kan je ook vrij goedkoop vloerverwarming plaatsen. Via een buizennet in de vloer wordt warmte gelijkmatig afgegeven aan de vloer van de ruimte.

Aangezien de oppervlakte van het vloerverwarmingssysteem veel groter is dan bij radiatoren kan men hier met lagere temperaturen werken. Nadeel is wel dat het een tijdje duurt alvorens een ruimte opgewarmd wordt met vloerverwarming. Vandaar dat je centrale verwarming met vloerverwarming enkel in woningen vindt die goed geïsoleerd zijn. Zo kan de verwarming zuinig en constant werken om een aangename omgeving te creëren in huis.

Warmtepomp aansluiten op je centrale verwarming

De basis van je centrale verwarming is de verwarmingsketel (cv-ketel) of brander. Afhankelijk van welke energiebron je gebruikt, koop je een cv-ketel. Tegenwoordig vind men vooral hoogrendementsketels op gas terug in woningen maar een cv-ketel op mazout is ook nog steeds zuinig en een goed alternatief in bestaande woningen.

Ook een warmtepomp werkt met zo’n cv-ketel dus bij de installatie van een warmtepomp dien je enkel de bestaande mazout of gasketel te vervangen. Natuurlijk is het beter ook de rest van de centrale verwarming onder de loep te nemen en het rendement op te drijven. Het rendement van je centrale verwarming met een warmtepomp opdrijven doe je door de klassieke radiatoren te vervangen door hogerendement-radiatoren of lagetemperatuur-radiatoren (LT-radiatoren) te plaatsen.

TIP: je kan je klassieke radiatoren ook behouden maar dan moet je gebruik maken van hoge temperatuur warmtepomp.

Een andere mogelijkheid is het plaatsen van vloerverwarming waar mogelijk in combinatie met LT-radiatoren.

Centrale verwarming koppelen aan warmtepomp = isoleren

Houd steeds rekening met het feit dat je ook de woning goed moet isoleren als je overschakelt naar een warmtepomp. Anders zal er veel warmte verloren blijven gaan en zeker als je start met lage temperatuur verwarming zal je de woning nooit op temperatuur krijgen. Bekijk dit samen met je installateur en vermeld in je offerte voor warmtepompen zeker ook het bouwjaar van je woning. Dit geeft reeds een goede indicatie van de isolatiewaarde van de woning.

Warmtepomp voor cv-verwarming nodig?

Warmtepomp laten installeren? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte