Plaatsing warmtepomp
Als je een warmtepomp koopt, wil je ook weten wat de plaatsing van een warmtepomp inhoudt. Probleem is dat niet iedere warmtepomp dezelfde plaatsing vergt. We tonen je de bomen door het bos…
Verschillende warmtepompen = verschillende plaatsingen
Om een goed overzicht te geven wat de plaatsing van een warmtepomp inhoudt, moeten we de verschillende warmtepompen opsplitsen naargelang hun onderdelen welke geïnstalleerd moeten worden:
Plaatsing en toepassing
Warmtepompen kunnen bij zowel bij particuliere als professionele gebouwen gebruikt worden voor het leveren van warme lucht, warm water en verwarming:
Welk deel van de plaatsing hebben bijna alle soorten warmtepompen gemeen?
Wat alle soorten warmtepompen wel gemeen hebben met elkaar is de plaatsing van de binnenunit. Dit is het onderdeel dat het warm water vasthoudt in een boiler en dan doorstuurt naar de verwarmingselementen zoals radiatoren of de vloerverwarming. Als je warm water verbruikt in de woning komt dit ook van deze boiler.
Heb je gekozen voor een warmtepomp die enkel ter ondersteuning dient van je bestaande cv-ketel, een zogenaamde hybride warmtepomp, dan zal de binnenunit van je warmtepomp enkel een leiding naar deze cv-ketel hebben. Er is namelijk geen nood om twee boilers met warm water te hebben.
Voor een lucht/lucht warmtepomp zal de binnenunit ( monoblock ) de warme lucht direct door de woning sturen. Heb je meerdere ruimtes dan zal de lucht/lucht warmtepomp meerdere binnenunits hebben. Deze opstelling noemt men een split-warmtepomp.
De plaatsing van de binnenunit van de warmtepomp
De plaatsing van een binnenunit van de warmtepomp neemt ongeveer evenveel plaats in als een klassieke cv-ketel. De omvang is afhankelijk van de boiler dat de warmtepomp bevat.
Gebruik je de warmtepomp enkel om warm water te genereren dan is de aansluiting op de waterleiding meestal voldoende. Zal de warmtepomp ook instaan voor de verwarming van je woning dan zal je ook de centrale verwarming moeten aansluiten. Dit kan perfect op een bestaande CV installatie zijn maar natuurlijk ook op een nieuwe cv installatie. Deze cv installatie is best van het type LTV of lage temperatuur verwarming zoals vloerverwarming want zo haal je het hoogste rendement van je warmtepomp.
Plaatsing van de buitenunit bij lucht/water warmtepompen of buitenunit van een lucht/lucht warmtepomp
Zal je een lucht/water warmtepomp of een lucht/lucht warmtepomp installeren dan is er ook nood aan de plaatsing van een buitenunit. Deze buitenunit zorgt ervoor dat de buitenlucht aangezogen wordt en de warmte van deze buitenlucht kan onttrokken worden. Deze buitenunit staat best zo dicht mogelijk bij de binnenunit maar hoeft niet noodzakelijk aan de gevel vasthangen of gemonteerd zijn. Hij mag ook perfect op kleine afstand staan. Op zich mag hij volledig vrij van de woning staan maar deze kleine afstand wordt behouden om niet te veel open ruimte te verliezen in de tuin.
Plaatsing van captatienetten bij geothermische warmtepompen
Waar de plaatsing van een buitenunit vlot en eenvoudig is, is het aanleggen van een captatienet voor geothermische warmtepompen iets meer werk. Er dienen namelijk leidingen gelegd worden waar de warmte van de bodem of van het grondwater kan ontnomen worden. Afhankelijk van de vrije ruimte dat je hebt wordt er gekozen voor een horizontaal captatienet (veel vrij ruimte) of een verticaal captatienet (weinig vrije ruimte in de tuin).
Bij een water/water warmtepomp dat gebruik maakt van het grondwater als bron van energie zal er niet echt een captatienet aangelegd worden maar eerder twee boorputten dat enerzijds het grondwater oppompt en anderzijds het grondwater terug loost na gebruik. Let er ook op dat je bij het gebruik van grondwater ook vergunningen nodig hebt. Ook voor de verticale boringen kan een bouwaanvraag verplicht zijn. Vraag op voorhand informatie aan bij je gemeente.
De plaatsing van een horizontaal captatienet van een bodem/water warmtepomp
Als je kiest voor een bodem/water warmtepomp omwille van haar constant en hoog rendement zal je meestal kiezen voor een horizontaal captatienet. Dit captatienet bestaat uit leidingen of buizen die op 1,5 meter diepte in de grond gelegd worden. Deze leidingen komen dan samen in een collectorput alwaar er een leiding vertrekt naar de binnenunit van je warmtepomp.
TIP: voor de aanleg van een horizontaal captatienet is er sowieso geen bouwaanvraag nodig.
Plaatsing van een verticaal captatienet van een bodem/water warmtepomp
Is er te weinig ruimte beschikbaar voor een horizontaal captatienet? De oplossing is dan een verticaal captatienet. Er worden evenveel leidingen aangelegd maar niet op een constante diepte van 1,5 meter maar in verschillende boorputten recht naar beneden. Omdat er verschillende verticale boringen nodig zijn is dit de duurste oplossing van allemaal. Gezien de diepte van de leidingen is dit de best presterende warmtepomp.
Let er wel op dat in sommige gemeenten er een bouwaanvraag nodig is om verticale boringen te mogen doen. Meestal is de grens 50 meter diepte maar soms minder. Informatie op voorhand inwinnen is een must.
Gratis warmtepomp offerte
Warmtepomp laten plaatsen? Vergelijk hier
4 prijzen via 1 offerte-aanvraag.
Start uw offerte