Rendement warmtepomp
In tegenstelling tot bijvoorbeeld zonnepanelen is het vermogen van een warmtepomp niet zomaar te berekenen. We leggen bondig uit waar je moet op letten en hoe je het rendement en terugverdientijd van de soorten warmtepompen kan meten.
De theorie: kW, COP, SPF
Vooraleer we op zoek gaan naar het rendement van een warmtepomp, dien je enkele begrippen te begrijpen die samengaan met het berekenen van het rendement en terugverdientijd.
Vermogen warmtepomp
Eerst en vooral moet je weten wat kW of Kilowatt is want dit is de waarde dat het vermogen van je warmtepomp aanduidt. Eén Kilowatt of kW staat voor 1.000 Watt. Watt is de eenheid om aan te geven hoeveel energie er per seconde verbruikt of opgewekt wordt. Een praktische, niet-SI-eenheid die rechtstreeks van de watt is afgeleid is de kilowattuur (kWh).
Een apparaat zoals een koelkast van 200 watt verbruikt in 24 uur: 200W x 24h = 4800Wh = 4,8kWh
Als je dan weet dat je ongeveer €0.25 ( 25 eurocent ) betaalt per kWh dan kost bovenstaande koelkast €1,2 per dag.
TIP: de kW van een warmtepomp in de folders is de Kilowatt aan opbrengst en niet de Kilowatt van het verbruik!
Voor het vermogen en verbruik van je warmtepomp te weten, moet je weten dat warmtepompen meer energie produceren dan ze zelf verbruiken. Hoeveel keer dat is, weet je door de variabelen COP en SPF.
COP of SPF geven de geleverde energie weer tegenover de verbruikte energie
Zoals je reeds weet haalt een warmtepomp haar energie uit haar omgeving zoals lucht, bodem of grondwater. Om dit te doen heeft ze veel minder energie nodig dan wat ze van energie kan halen uit deze bronnen. Het verschil tussen de opgehaalde energie en nodige energie wordt weergegeven in COP of SPF. Als voorbeeld nemen we een warmtepomp die 4 maal meer energie opwekt dan dat ze verbruikt. Deze warmtepomp heeft dan een COP van 4. Deze coëfficiënt of waarde staat ook steeds vermeld op de warmtepomp.
De COP-waarde: het rendement van je warmtepomp
De COP is in het leven geroepen om warmtepompen eenvoudig met elkaar te kunnen vergelijken. Want niet elke warmtepomp verbruikt evenveel energie om een bepaalde hoeveelheid energie op te wekken. Om het verbruik van je warmtepomp goed in te schatten, gebruik je dus de COP-waarde van je warmtepomp. De COP-waarde is gelijk aan het rendement van je warmtepomp.
Wat is het verschil dan tussen COP en SPF?
Ook al duiden de fabrikanten en leveranciers meestal enkel de COP (Coëfficient Of Performance) aan. Hoe hoger de COP-waarde, hoe hoger het rendement van je warmtepomp. Probleem met de COP-waarde is dat het een theoretische waarde. Met eenvoudige woorden wil dit zeggen dat het rendement (COP) gemeten wordt onder de ideale omstandigheden zoals een steeds dezelfde blijvende brontemperatuur. Natuurlijk heb je in werkelijkheid niet veel de ideale omstandigheden want de lucht (bron) in de winter is veel kouder dan in de zomer dus krijg je in de winter een veel lagere brontemperatuur dan waar de COP met berekend is.
Zo komen we bij de SPF (Seasonal Performance Factor). De SPF houdt wel rekening met externe factoren zoals:
-
slechte weersomstandigheden
- elektrische en mechanische verliezen
- thermische verliezen
TIP: een geothermische warmtepomp zoals een bodem/water warmtepomp of water/water warmtepomp heeft minder last van slechte weersomstandigheden en zal dus een hogere SPF hebben tegenover haar COP. Lucht/water warmtepompen hebben dan wel meer last met slechte weersomstandigheden zoals koude lucht.
Opgelet: De SPF moet groter zijn dan 4 om te voldoen aan de EPB-eisen!
Sinds 2014 moeten nieuwbouwprojecten een minimum aan hernieuwbare energie plaatsen. Als je kiest om enkel een warmtepomp te plaatsen moet de SPF groter zijn dan 4. In realiteit zijn er weinig warmtepompen die deze SPF halen dus bij een nieuwbouw kies je best voor een combinatie met zonnepanelen om in aanmerking te komen of te voldoen aan de EPB-eisen.
Gratis warmtepomp offerte
Warmtepomp laten plaatsen? Vergelijk hier
4 prijzen via 1 offerte-aanvraag.
Start uw offerte