Vermogen warmtepomp berekenen
Belangrijk bij de aankoop van een warmtepomp is het juiste vermogen kiezen van je warmtepomp. Het beïnvloed de keuze van de soort warmtepomp die je kiest alsook hoeveel de warmtepomp zal kosten en verbruiken.
KW: het vermogen van je warmtepomp
De eerste stap om het rendement van je warmtepomp te weten te komen is het vermogen van je warmtepomp weten of berekenen. Dit vermogen wordt uitgedrukt in kW en is het maximum aan energie dat je warmtepomp je kan geven. Hoe groter je woning en hoe groter je energievraag dus hoe groter de kW van je warmtepomp dient te zijn.
Als je als gezin 5.000 kW aan energie verbruikt in de woning aan verwarming en warm water zal je warmtepomp daar zo dicht mogelijk in de buurt dienen te komen. Alles wat de warmtepomp te kort schiet aan dit vermogen, zal je op een andere manier dienen te ophalen. Dit kan via elektriciteit van het distributienet of via zonnepanelen. Maar dat is niet alles want de warmtepomp heeft geen opslagcapaciteit zoals een batterij dus moet het niet alleen de totale waarde evenaren, het moet ook de piekmomenten in energieverbruik kunnen opvangen. Met andere woorden zal de warmtepomp voldoende vermogen moeten hebben om de woning te verwarmen in de winter als het buiten -5° Celcius is.
Om het piekvermogen van de warmtepomp te berekenen moeten we een transmissieberekening maken. Dit is niet zo eenvoudig dus dit laat je best over aan je installateur. De installateur zal dan ook de ISSO / NEN methode volgen.
Wat is een transmissieberekening?
Een transmissieberekening bekijkt hoeveel warmte er verloren gaat in de woning. Mocht er geen warmte verloren gaan in de woning zou je de woning nooit moeten verwarmen maar dit is bij geen enkele woning het geval want je hebt warmteverlies door:
-
ventilatie
- verlies aan warmte door dak en gevels, hoe beter de isolatie van de woning, hoe minder verlies hier zal zijn
- warmteverlies door koude buitenlucht dat binnenkomt (via deur, raam, … )
Omdat een transmissieberekening eigenlijk nagaat hoeveel warmte de woning verliest wordt het ook wel eens een warmteverliesberekening genoemd. Wil je zelf al berekenen hoeveel vermogen je warmtepomp dient te hebben? Dat kan maar weet dat het slechts een ruwe schatting zal zijn van het echte warmteverlies en benodigde vermogen van je warmtepomp.
Zelf een transmissieberekening of warmteverliesberekening maken
Elke woning heeft een bepaalde energie (watt(W) of kilowatt (kW)) nodig om voldoende warm te zijn. Om dit te berekenen moeten we het totaal bewoonbaar oppervlakte van de woning berekenen.
Dit betekent alle kamers en ruimtes opmeten en de uitkomst met elkaar optellen. Heb je een ruimte met schuine wanden dan mag je de oppervlakte waar de hoogte lager is dan 1,5 meter negeren. Dit is bijvoorbeeld de zolder onder het dak. Wel mag je zelf kiezen of je alle ruimtes als bewoonbaar verklaart. De meest voorkomende ruimtes dat kunnen wegvallen is de garage, kelder en een niet gebruikte zolder. Een grote woning zal al vlug meer dan 200 M² aan bewoonbare oppervlakte hebben. Een kleine rijwoning of appartement komt soms zelf niet aan 75 M².
Berekenen het vermogen van je warmtepomp met behulp van de transmissieberekening
Nu we weten wat de totale bewoonbare oppervlakte van onze woning is, kunnen we het benodigde vermogen van onze warmtepomp berekenen. Dit doen we door de oppervlakte te vermenigvuldigen met een waarde per vierkante meter (m²), uitgedrukt in Watt (W). Deze waarde varieert afhankelijk van het bouwjaar van de woning, omdat de isolatiewaarden in de loop der jaren zijn verbeterd.
- Voor woningen gebouwd vóór 2000 neem je een waarde van 80 Watt per m².
- Voor woningen gebouwd tussen 2000 en 2010 neem je een waarde van 60 Watt per m².
- Voor woningen gebouwd tussen 2010 en 2017 neem je een waarde van 50 Watt per m².
- Voor woningen gebouwd tussen 2017 en 2020 neem je een waarde van 40 Watt per m².
- Voor woningen gebouwd na 2020 neem je een waarde van 30 Watt per m².
Zo merk je dat een warmtepomp voor een oudere woning bijna twee keer zoveel vermogen nodig heeft als voor een nieuwbouwwoning.
Laten we dit toepassen op een grote woning en een klein appartement:
- Grote woning van 200 m² met bouwjaar 1995: 200 m² × 80 W/m² = 16.000 Watt of 16 kW
- Grote woning van 200 m² met bouwjaar 2018: 200 m² × 40 W/m² = 8.000 Watt of 8 kW
- Grote woning van 200 m² met bouwjaar 2022: 200 m² × 30 W/m² = 6.000 Watt of 6 kW
- Appartement/rijwoning van 75 m² met bouwjaar 1995: 75 m² × 80 W/m² = 6.000 Watt of 6 kW
- Appartement/rijwoning van 75 m² met bouwjaar 2018: 75 m² × 40 W/m² = 3.000 Watt of 3 kW
- Appartement/rijwoning van 75 m² met bouwjaar 2022: 75 m² × 30 W/m² = 2.250 Watt of 2,25 kW
Opgelet: het berekende vermogen is ook afhankelijk van hoe warm je het in huis wilt hebben. Als je de woning constant wilt verwarmen tot 24 °C, heb je meer vermogen nodig dan wanneer je tevreden bent met ongeveer 20 °C.
Het totale vermogen beslist over welke soorten van warmtepompen in aanmerking komen
Het benodigde vermogen van je warmtepomp zal ook beslissen welke soort warmtepomp je in huis neemt. Heb je veel vermogen nodig (meer dan 10kW) dan kies je best voor een degelijke lucht/water warmtepomp maar nog beter voor een geothermische warmtepomp zoals een bodem/water warmtepomp of water/water warmtepomp. Heb je daarentegen niet veel vermogen nodig dan kies je sowieso voor een lucht/water warmtepomp of een lucht/lucht warmtepomp.
Een warmtepomp installeren dat te veel vermogen heeft zal niet rendabel zijn omwille van de hoge aankoopprijs.
Gratis warmtepomp offerte
Warmtepomp laten plaatsen? Vergelijk hier
4 prijzen via 1 offerte-aanvraag.
Start uw offerte